2018. október 17.

 

 

TECHNOLÓGIAI UTASÍTÁS

3.1. A Meditherm® rendszer elemei

Ismertetjük azokat a komponenseket, amelyek a rendszer szerelése során a többi fűtési-hűtési rendszertől valamilyen szinten eltérő vagy egyedi kivitelezést, alkalmazást tesznek szükségessé.

A szabadalmi mintaoltalom leírása a MEDITHERM® rendszert az osztótól történő kilépéstől a gyűjtőre való csatlakozásig kezeli, védi. Ennek megfelelően a tulajdonosok, illetve a rendszergazda is - az ÉMI vizsgálatnak és forgalombahozatali engedélynek megfelelően - itt húzza meg azt a határvonalat, amelyen belül a termékkomponensek más alkatrész alkalmazásával nem válthatók ki. Esetleges kiváltásukkor a rendszergazda elzárkózik az elől, hogy a rendszert MEDITHERM® rendszernek elfogadja és természetesen nem vállal arra garanciát sem.

A fűtési-hűtési hálózat határvonalig terjedő részében betervezésre, illetve beépítésre kerülő anyagokat úgy kell megválasztani, hogy a rendszer műszaki paramétereinek követelményeit teljesíteni tudják.

3.1.1. A rendszer azon komponensei, amelyek más termékkel nem kiválthatók

 • a PE 6*1 mm-es regisztercső -NOOXYPIPE® gyártmány is- (látható a 2. sz. képen), amely tekercsben, 200 fm-es;
 • a PE 20*2 mm-es osztó-gyűjtőcső -NOOXYPIPE® gyártmány is- (látható a 4. sz. képen), amely tekercsben 100 fm-es, 3 fm-es szálban 60 fm-es;
 • a PE 6 mm-es karmantyú (látható a 4. sz. képen), amely 100 db-os;
 • a PE 20 mm-es karmantyú (látható a 7. sz. képen), amely 10 db-os;
 • a PE 20 mm-es két-tokos könyökidom (látható a 8. sz. képen), amely 10 db-os;
 • a PE 20 mm-es kupak (látható a 9. sz. képen), amely 10 db-os;
 • a NOOXYPIPE® csőhöz 10/6 mm-es kötőidom (látható a 18. sz. képen), amely 10 db-os;
 • a NOOXYPIPE® csőhöz 20/10/20 mm-es T idom (látható a 19. sz. képen), amely 10 db-os;
 • a NOOXYPIPE® csőhöz 20 mm-es karmantyú kötőidom (látható a 20. sz. képen), amely 5 db-os;
 • a NOOXYPIPE® csőhöz 20 mm-es könyök kötőidom (látható a 21. sz. képen), amely 5 db-os;
 • a NOOXYPIPE® csőhöz 20 mm-es záróidom (látható a 22. sz. képen), amely 5 db-os;
 • a 4 mm-es rézhüvely (látható a 10. sz. képen), amely 100 db-os;
 • a 16 mm-es rézhüvely (támhüvely, látható az 5. sz. képen) - alkalmazása a 20*2 mm-es cső tokos hegesztése során ugyanúgy történik, mint a 4 mm-es rézhüvely használata a 6*1 mm-es cső tokos hegesztése során -, amely 50 db-os;
 • a 25 cm hosszú csőrögzítő sín (látható az 1. sz. képen), amely 100 db-os;
 • a 6 mm-es gyorskötő idom (látható a 17. sz. képen), amely darabonként;
 • az üvegszál erősítésű műanyagháló (látható a 14. sz. képen), amely 1 m széles, 50 fm hosszú tekercs egységcsomagolásban kerül forgalomba a rendszergazdán, illetve a képviseleteken keresztül.

A felhasználásra kerülő csöveket és csőidomokat az amerikai DOW cég által gyártott DOWLEX 2344E polietilén oktán kopoliner granulátum alapanyagból (PEOC) a Villamosszigetelő és Műanyaggyár Kft. (VSZM) az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer szerint gyártja.

A MEDITHERM® rendszer alkatrészeire a beszállító gyártó cégek minőségi bizonyítványt bocsátanak ki, ezért ezekre -garanciavállalási nyilatkozat hiánya esetén- csak a gyártás során vállalt garanciális kötelezettségeket tudja a rendszergazda felvállalni.

3.1.2.1. A MEDITHERM® rendszer kivitelezése során felmerülő azon alkatrészek, amelyek típusát a rendszergazda ajánlja, forgalmazza, de esetleg más helyen történő beszerzésük nem sérti a tulajdonosok jogait:

 • műanyag dűbel a csőrögzítő sínhez (látható az 1. sz. képen), amely 200 db-os;
 • a különböző térfogatú gumibetétes tágulási tartályok, amelyek darabos;
 • a 22*9 mm-es csőhéjszigetelés, amelyek 2 fm hosszúságú;
 • a szimpla és a dupla csőrögzítő kampók, amelyek 50 db-os;
 • thermofólia (látható a 16. sz. képen) az eltakart csövek megtalálásához, amely darabos;
 • a lágyított víz, amely 5 literes egységcsomagolásban a rendszergazdánál, illetve a képviseleteken is beszerezhető.

3.1.2.2. A MEDITHERM® rendszer szerelése során felmerülő ajánlott alkatrészek, amelyek forgalmazását a rendszergazda csak viszonteladóként tudja vállalni, így javasolt a más helyen történő beszerzésük:

 • az SBK szintelosztó-gyűjtő (magyarországi első forgalombahozó: PAT CO Kft.);
 • az inhibítor;
 • a bronzöntvény-házas szivattyúk;
 • rézöntvény keverőszelepek;
 • a réz vagy műanyag elosztóhálózat;
 • korrózióálló hőcserélő.

A rendszergazda SZIKRA Épületgépészeti Kft. az egységcsomagon kívüli forgalmazás esetén csak listaáron (kedvezmény adása nélkül) szolgál ki MEDITHERM® komponenseket.

3.1.3. A rendszer alkalmazásához szükséges szerszámok:

 • csővágó olló az osztó-gyűjtőcső darabolásához,
 • csővágó csipesz a regisztercső méretre szabásához,
 • hegesztőkészülék - P-1c (látható a 11. sz. képen) vagy P-4a (látható a 4. sz. képen) - a 6 mm-es, a 20 mm-es és a nyeregidom betétekkel,
 • nyomáspróba-pumpa (látható a 13. sz. képen).
1. kép
1. kép
2. kép
2. kép
3. kép
3. kép
4. kép
4. kép
5. kép
5. kép
6. kép
6. kép
7. kép
7. kép
8. kép
8. kép
9. kép
9. kép
10. kép
10. kép
11. kép
11. kép
12. kép
12. kép
13. kép
13. kép
14. kép
14. kép
15. kép
15. kép
16. kép
16. kép
17. kép
17. kép
18. kép
18. kép
19. kép
19. kép
20. kép
20. kép
21. kép
21. kép
22. kép
22. kép

3.2. Raktározás, anyagkezelés

A sárga műanyagból készült csöveket, idomokat, rögzítősínt, valamint a kék színű műanyag hálót a szállítás és a raktározás során a direkt UV sugárzástól védeni kell. A tekercsben lévő csövek raktározása csak fektetett állapotban történhet, egymásra maximum 10 tekercs helyezhető el. A PE 20*2 mm-es cső tekercsét a PE 6*1 mm-es cső tekercsére elhelyezve raktározni nem szabad. A szálban lévő csövek raktározásánál ügyelni kell arra, hogy a szálak folyamatos felfekvése bíztosított legyen. Szálas csőrakat magassága a 60 cm-t ne haladja meg. A raktározás és a szállítás során ügyelni kell arra, hogy a műanyag komponenseket mechanikai sérülésektől és szennyeződéstől óvni kell.

3.3. A MEDITHERM® rendszer alkalmazása falra szerelésnél

3.3.1. A rendszer szerelése csak 0°C környezeti hőmérséklet felett történhet. Amennyiben a raktározás ennél alacsonyabb hőmérsékleten történt, úgy a kivitelezés megkezdése előtt meg kell várni, amíg az anyagok hőmérséklete a fenti határértéket eléri.

Előkészített munkaterületnek a tervező által meghatározott hőszigeteltségű (k<0,5 W/m2K), vakolatlan, de már az elektromos és vízszerelés utáni falfelületet tekintjük.

3.3.2. A szerelendő területen, a tervnek megfelelően kicsapózsinórral kijelöljük a rögzítősínek helyét. A csőrögzítősín falra szerelésekor ügyelni kell arra, hogy a rögzítés semminemű mozgást ne engedjen meg. Rögzítősínenként minimum két dűbel alkalmazása ajánlott. (lásd 1. sz. kép) A rögzítősínek párhuzamosan, maximum 50 cm-re haladhatnak egymástól. Nagyobb távolság esetén, a cső hullámosodása miatt indokolatlanul vastag vakolás szükséges. Az alsó csőrögzítősín sor, aljzatbetonban haladó osztó-gyűjtőcső esetén a végleges járószint felett 5-10 cm-re, falhoronyban haladó osztó-gyűjtőcső esetén a végleges járószint felett 15-20 cm-re legyen.

3.3.3. A fűtő-hűtő regiszterek csövének felhasználása előtt a tekercsről a szükséges hosszúságú csőmennyiséget előre le kell vágni és azt csavarodásmentessé kell tenni. A rögzítősínbe való bepattintásnál kerüljük a kemény, éles segédeszközök használatát. A csövek segédeszköz nélkül könnyen bepattinthatók, ha nem a rögzítés teljes felületén, hanem azzal szöget bezáróan kezdjük bepattintani. (lásd 2. sz. kép) A regisztercső szerelését célszerű az osztó-gyűjtőcső tervezett nyomvonalán 15-20 cm-rel túllógatva végezni, hogy a csőbe az e munkafázis és a hegesztés elvégzése közötti időben esetleg belekerülő porszerű szennyeződések csak ezen szakaszon le-gyenek. (lásd 3. sz. fénykép) Az ilyen jellegű szennyeződés elleni védelemnek megfelel a csővégek ideiglenes leragasztása is vagy a következő regiszter továbbrögzítése elvágás nélkül, csőhossz ráhagyásával.

A 6*1 mm-es csőből készült fűtő-hűtő regiszterek hossza egyenként tekintve nem haladhatja meg a 13 m-t. Ennél rövidebb regiszterek is készíthetők, de egy fűtési-hűtési körön belül csak azonos hosszúságú regiszterek szerelhetők! A csövek hosszának könnyebb követhetősége érdekében a tekercsben szállított csövek méterenként jelöltek. Egy 20*2 mm-es csőről ellátott fűtési-hűtési kör maximum 300 m (23 db 13 fm-es vagy például 30 db 10 fm-es) összhosszúságú 6*1 mm-es csőregisztereket láthat el.

A csövek vágására javasoljuk a rendszer vágószerszámainak használatát, mert csak így érhető el a csőfalra közel merőleges, sima, sorja és alakváltozás nélküli vágási felület. Sorjás végű csövek hegesztése tilos. A 6*1 mm-es cső hajlítási sugara hidegen, sablonon minimum 30 mm (5 Dkülső). Az osztásköz sűrítésekor (ha erre szükség van) a fordulásnál tartjuk az előírt hajlítási sugarat és a következő csőrögzítő sínnél lépünk a sűrűbb osztásközre.

3.3.4. A regiszterek elkészítése után a 20*2 mm-es szálas anyagból méretre készítjük az osztó-, illetve gyűjtőcsövet (3 méternél rövidebb esetben vágással, 3 méternél hosszabb esetben karmantyús, hegesztett toldással és vágással).

A polifúziós, 216-220°C-on történő hegesztésnél a szükséges hevítési idő ~5 másodperc, a stabilizálási idő ~4 másodperc a hűlési idő még ~2 perc. Ez idő leteltéig az illesztés fokozottan érzékeny a mozgásból fakadó sérülésekkel szemben.

Hegesztéshez csak a rendszer célszerszáma használható.

3.3.5. A méretre készített osztó- és gyűjtőcsövön sérülésmentesen kijelöljük a regiszterek csatlakozási pontjait. (lásd 3. sz. kép) Ezt követően munkaasztalon, ezen pontokon, a nyeregidom-betét használatával a cső palástjára ráhegesztjük a 6 mm-es karmantyúkat. (lásd 4. sz. kép) Az elágazások ilyen módon történő elkészítésénél ügyelni kell a hosszanti és sugárirányú merőlegesség tartására is. Ezt követően 5,8 mm-es csigafúróval, 30-35 mm-es határolóval, gyors fordulattal, sorjamentesen, a karmantyún keresztül átfúrjuk az osztó-gyűjtőcső falát. Az eset-legesen csőbe hulló sorját ki kell takarítani. Sorjás felületen hegesztést végezni tilos! Az osztó- illetve gyűjtőcső egyik végét jelölés után (lásd 5. sz. kép) hegesztéssel lekupakoljuk (lásd 6. sz. kép), másik végére -szintén a jelölés után- karmantyút (lásd 7. sz. kép), esetleg könyökidomot (lásd 8. sz. kép) hegesztünk. Különös figyelmet igényel a Tichelmann-elv (előremenő-visszatérő vezetékek terv szerinti elhelyezése, kötése) betartása. A köny-nyebben elérhető jó minőség érdekében javasoljuk a 16 mm támhüvely alkalmazását (lásd 9. sz. kép).

3.3.6. Ezután következik az osztó-gyűjtőcső elhelyezése, a regisztercsövek pontos méretre történő visszavágása, majd behegesztése. A 6*1 mm-es cső karmantyúba (elágazásba) hegesztésekor a csőbe feltétlenül elhelyezendő a 4 mm-es rézhüvely. (lásd 10., 11., 12. sz. kép) A túlzott benyomás ellen a hegesztéskor sérülésmentes jelöléssel (5 mm) védekezni kell. Hegesztést megelőzően a csöveket és az összekötő idomokat a szennyeződésektől meg kell tisztítani.

3.3.7. Ezután a tekercsben lévő PE 20*2 mm-es csővéget behegesztjük az osztó-, illetve gyűjtőcső végére már korábban ráhegesztett karmantyúba vagy könyökidomba, a szintosztó-gyűjtőig haladva csőrögzítő dűbelekkel, fix és csúszóbilincsek megfelelő alkalmazásával lazán megfogatjuk, s méretre szabás után menetes idommal csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtő csonkjaira. A csövek szintosztó-gyűjtőre való menetes csatlakozását csak az alkalmazott fűtési osztó-gyűjtő rendszer idomaival lehet végrehajtani.

A 20*2 mm-es cső maximális hajlítási sugara hidegen minimum 130 mm, hőlégfúvóval minimum 70 mm, ennél kisebb ívek csak idomok felhegesztésével valósíthatók meg.

A csöveket csavarodásmentessé kell tenni, vágására célszerszámot kell használni, szerelésekor a minimum hőmérsékleteket, hegesztési időket, mechanikus védelmet, tisztítási előírást be kell tartani. Hegesztéshez csak a rendszer célszerszáma használható.

3.3.8. A 20*2 mm-es osztó-gyűjtő csöveket -az idomokkal együtt- a sikeres nyomáspróbát követően minimum 9 mm-es csőhéjszigeteléssel kell ellátni. Ezt követően a korábban lazán hagyott csőrögzítő dűbeleket szoros megfogásúvá kell kialakítani.

3.4. A MEDITHERM® rendszer alkalmazása mennyezetre szerelésnél (eltérések)

A csőrögzítő sín szerelésénél sűrűbb (maximum 40 cm), párhuzamossággal, sínenként három dűbel (vagy csavar) alkalmazásával kell dolgozni a belógás elkerülése céljából. Az induló rögzítősín sor a falsíktól 5-8 cm-re legyen.

Az osztó- és gyűjtőcső falhornyát előre készítsük el. Hűtésre való alkalmasság esetén törekedni kell az osztó- és gyűjtőcsöveknek a mennyezet síkjánál történő elhelyezésére, a csak fűtésre való alkalmasság esetén lehetséges a padlóvonalbeli szerelés is. Ez esetben azonban ugyanúgy figyelembe kell venni, hogy egy regiszter csőhossza a 13 m-t nem haladhatja meg.

Az osztó- és gyűjtőcső mennyezetre történő szerelése esetén célszerű alkalmazni a rendszer hegeszthető PE, vagy a NOOXYPIPE csőhöz alkalmazandó 20 mm-es könyökidomát. A rendszer hűtésre való alkalmazása esetén csak a tervező által meghatározott gyártmányú és kivitelű csőhéjszigetelés használható, a termékre előírt technológiai utasítás betartásával.

3.5. A MEDITHERM® rendszer alkalmazása padlóra szerelésnél (eltérések)

Megfelelő padló rétegvastagság (min. 10 cm) megléte esetén a PE 20*2 mm-es osztó-gyűjtőcső alkalmas hagyományos padlófűtés kivitelezésére. Rögzítéseként elfogadni csak műanyag rögzítőszerkezeteket lehet. E módszer alkalmazása megegyezik a padlófűtések általános szerelési elvárásaival, azt a jelen utasítás külön nem taglalja.

Már kialakult, kész padlószerkezet 3-6 cm-es rétegvastagság megléte esetén lehetőség van a PE vagy a NOOXYPIPE 6*1 mm-es regisztercső padlófűtésként való alkalmazására is. Szerelési eltérése a falon való szereléstől mindössze annyi, hogy a hőszigetelőréteg alkalmazása miatt a csőrögzítő sínek rögzítésére megfelelő hosszúságú dűbel vagy csavar használata szükséges. Ekkor a regisztercső az építész által meghatározott dilatációjú és anyagú rétegbe kerül elhelyezésre, azzal a kiegészítéssel, hogy a rendszer műanyag hálóját abba be kell építeni. A dilatáción történő csőátvezetéseknél a padlófűtéseknél ismert megoldásokat kell alkalmazni.

3.6. A MEDITHERM® rendszer alkalmazása diffúzvédett cső alkalmazásakor (eltérések)

2005. évben sikerült -Európában egyedülállóként- 6 mm külső, 4 mm belső átmérővel az oxigéndiffúziónak ellenálló, három rétegű csövet gyártani. A cső alapanyaga megegyezik a nem védett cső alapanyagával, így a minősége változatlanul kiváló.

Ugyanezen megoldással hozzuk forgalomba a 20 mm külső, 16 mm belső átmérővel rendelkező védett csövet is. A csövek megkülönböztető jelölése: MEDITHERM-NOOXYPIPE® feliratozás.

Az ezzel a csővel szerelt rendszerek azonban hegesztéses eljárással nem megfelelően készíthetők el, ezért a kötéstechnikájuk megváltozott. A kötések elkészítéséhez kizárólag a rendszergazda által forgalomba hozott, a NOOXYPIPE csőhöz megnevezett idomokat lehet használni szerelődobozban. Ezek az idomok tokos csatlakozásúak, a csővezeték végét ütközésig, kézi erővel benyomva használhatóak. A kötés megbontása után ugyan-azon idomot még egyszer használni kötés készítésére tilos!

Természetesen ezek alkalmazása során is különös gondot kell fordítani a pontos csőhosszak leszabására, a tengelyirányra merőleges, sorjamentes, alakváltozás nélküli vágásra. Feszülő csőszakasz a kivitelezés során nem megfelelő!

A csövek kötésének képzésénél minden esetben kötelező használni mind a 4 mm-es, mind a 16 mm-es támhüvelyt.

3.7. A MEDITHERM® rendszer alkalmazása gipszkartonba épített regisztereknél (eltérések)

A rendszergazda 2004. évben kidolgozta, hogy a fűtő-hűtőregiszterek száraz technológia alkalmazása ese-tén is alkalmazhatóak legyenek. Lehetőség van akár a tipusméretű (41,5 cm * 200 cm), akár egyedi méretben meghatározott egy regisztert tartalmazó, előregyártott panelek beépítésére.

A panel hátsó oldalába bemart regiszter hossza 12-13 fm. Ez a regiszterhossz alkalmazkodik a korábban meghatározott paraméterekhez. A panel rendelkezik egy hőtükör réteggel is, ezzel elérve a 12 mm vastag, szabványos gipszkarton vastagságát.

A panel alkalmazása esetén először az előregyártott panel kerül a tartószerkezetre felszerelésre úgy, hogy a panel alatt a szerelés idejéig még szabadon hagyott helyen az osztó-gyűjtőcső szerelése megtörténhessen.

A panel készülhet a PE és a NOOXYPIPE cső alkalmazásával is. A megrendeléskor ezt közölni kell.

Lehetőség van a normál, illetve a páraálló gipszkarton előzetes kiválasztására is. Hűtési panelnek is használt táblát kizárólag a páraálló gipszkartonból szabad szerelni!

3.8. A rendszer nyomáspróbája, töltése

3.8.1. A nyomáspróba

3.8.1.1 A nyomáspróbával a fűtési rendszer tömörségéről győződünk meg a csőhálózat eltakaratlan (hőszigeteletlen, elvakolatlan) állapotában. A nyomáspróbát mindíg hideg vízzel kell elvégezni, de ügyelni kell arra, hogy a víz hőmérséklete nem lehet + 4°C-nél alacsonyabb. A MEDITHERM® rendszer műanyag csöveket és idomokat tartalmaz. A nyomáspróba során tehát figyelembe kell venni a műanyag cső nyomás hatására fellépő tágulását. Számítani kell arra, hogy a műanyag alakváltozása miatt a nyomás a próba során esik. Emiatt az eset-leges gyenge szivárgások nem vehetők észre pusztán a nyomásesésből. Ezért a rendszer nyomáspróbája alatt nagyon fontos a kötések alapos szemrevételezése is. A sikeres nyomáspróba után a fűtési rendszerbe betöltött vizet - a külső hőmérséklettől függetlenül - teljes mértékben le kell ereszteni. A rendszer egyes részein esetlegesen bentmaradó vizet sűrített levegős átfújással el kell távolítani.

A rendszer feltöltését zárt osztó-gyűjtőről végezzük fűtési körönként, egyirányú átöblítéses módszerrel. Az átöblítést addig kell folyamatosan végezni, amíg már több levegőzaj, illetve légbuborék nem észlelhető. A feltöltés folyamán meg kell győződni arról, hogy az éppen töltött fűtési körben lévő minden egyes regiszter átengedi a töltővizet. A regiszterek töltési áteresztésének ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer, ha színezzük a töltővizet, például hipermangánnal vagy más színezőanyaggal.

A rendszer feltöltése után végezhetjük el a nyomáspróbát. A próbanyomás értéke legalább 10 bar. Az ajánlott nyomásérték 15 bar. Ezt a próbaterhelést 30 percen belül 10 perces ciklusokban még két alkalommal megismételjük. A harmadik nyomás alá helyezés után a rendszeren hagyjuk a 15 bar mértékű próbanyomást. 4 óra elteltével a nyomás csak a térfogatnövekedésnek megfelelő mértékig változhat. A további 20 óra alatt csak hőmérsékletváltozástól függő nyomásváltozás léphet fel a rendszerben. A fenti tömörségi ellenőrzést nevezzük Főellenőrzésnek.

A Főellenőrzést követően kerül sor az ún. Befejező vizsgálatra. A rendszert 10 bar nyomás alá helyezzük. Ezt legalább 5 percig a rendszeren hagyjuk, majd visszaejtjük a nyomást 1,5 bar értékre. Ezt az értéket is minimum 5 percig tartjuk a rendszeren. A befejező ellenőrzés során a rendszert legalább ötperces időszakokban váltakozva 1,5 és 10 bar nyomás alá kell helyezni min. négy alkalommal. A vizsgálati ciklusok között a csőhálózatnak nyomásmentes állapotban kell lennie. A fentiek elvégzése után a rendszer tömörnek tekinthető. A tömítéseken keresztül fellépő mikroszkopikus vízszivárgás, a légtelenítők működésénél fellépő vízelfolyás hosszabb idő alatt a fűtési rendszerben észrevehető nyomásesést okozhat. Ezt a vízveszteséget utántöltéssel pótolni kell. Az utántöltés időközeinek elfogadható mértéke, ha arra legfeljebb évi két alkalommal -a fűtési idény kezdetén és végén - van szükség.

3.8.1.2. A jelen technológiai utasítás mellékletét képező nyomáspróba jegyzőkönyvet minden kivitelezést követően fel kell venni, a kivitelezést végzőnek. A rendszerre csak abban az esetben érvényes a garanciaviselés, ha ez a nyomáspróba jegyzőkönyv kitöltve, aláírva a rendszertulajdonoshoz beérkezik. A nyomáspróbáról jegyzőkönyvet kell kiállítani, amelyet az építtető, illetve annak megbízottja aláírásával hitelesít. A jegyzőkönyvet a szerelést végző szakember is köteles aláírni, valamint azon a MEDITHERM® igazolvány számát feltüntetni.

A SZIKRA Épületgépészeti Kft. a telephelyére személyesen leadott, vagy postai úton eljuttatott eredeti nyomáspróba jegyzőkönyv alapján állítja ki garanciavállalási nyilatkozatát. Fontos az eredeti példány SZIKRA Épületgépészeti Kft-hez (1193 Budapest, Derkovits Gyula u. 53.) történő eljuttatása. A rendszergazdának nem áll módjában fénymásolt vagy faxon eljuttatott jegyzőkönyvek elfogadása! Ennek természetes feltétele, hogy a szerelést az arra jogosult kivitelező az oktatásnak, illetve a jelen technológiai utasításnak megfelelően végezze el.

3.8.2. A rendszer végleges feltöltése

3.8.2.1. A nyomáspróba után lehet a rendszert inhibítoros lágyvízzel véglegesen feltölteni és a csőhálózaton a tervező által megadott üzemi nyomásértéket beállítani. Ekkor a szivattyút célszerű járatni (kilégteleníteni). A rendszert ioncserélt vagy vízkövesedés ellen kezelt (4-9 német keménységi fok), szűrt vízzel kell feltölteni. A fagyásveszélyt figyelembe kell venni. Fagyálló folyadék üzemelésre csak a folyadék szerkezetének folyamatos (3-4 havi mintavétel) ellenőrzése mellett alkalmazható. A feltöltést nyomáspróba pumpával, egyirányú átöblítéses módszerrel, a zárt szintosztó-gyűjtőről kell körönként elvégezni, figyelve arra és ellenőrizve azt, hogy az összes regiszter a feltöltést átengedi. (lásd 13. sz. kép) A feltöltést addig kell végezni, amíg már több levegőzaj nem észlelhető. A regiszterek töltési áteresztésének ellenőrizhetőségére javasolt megoldások: takaratlan állapotban történő fűtés vagy hűtés közbeni hőmérsékletvizsgálat, töltővíz színezése.

3.8.2.2. Szükség esetén a műanyagcsöves rendszereknél alkalmazott inhibítort a feltöltő vízhez kell keverni az előírás szerinti arányban.

3.8.3. A fűtőkörök pontos beazonosíthatóságának érdekében a rendszer elfedése előtt a szintosztó-gyűjtő szelvényeken jelölni kell az arról ellátott helyiségek megnevezését, fűtő-hűtő körök terv szerinti számait (lásd 13. sz. kép).

3.9. A rendszer elfedése

Elvakolni, betonozni, lecsempézni csak sikeres nyomáspróba után szabad, illetve kell a rendszert, az üzemi nyomás tartásával. Ezeket a műveleteket csak fűtés nélkül lehet végezni, és a vakolat, beton kiszáradását követően lehet csak a fűtést megkezdeni, akkor is csak az első felfűtés korlátait betartva (lásd 3.10. pont).

A rendszer elfedése előtt a különböző okokból bekövetkező hőmérsékletváltozások miatt kitágult regiszter-csöveket kihúzással ismét feszessé kell tenni.

A MEDITHERM® rendszer nedves technológiával történő elfedése során alkalmazott anyagokra és technológiákra külön előírásunk nincs. A leggyakrabban használt mész-cement és gipszvakolatok alkalmazhatók. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy alkalmazásuk során az épületszerkezetek mozgásából, illesztésekből vagy nem kellő tapadásból fakadó repedések ne alakuljanak ki. Vakolás, csempézés esetén a durva vakolatba, ágyazóhabarcsba, 20-20 cm-es átfedéssel a nem fűtött-hűtött felületre, egybefüggően a rendszer hálója helyezendő el a fűtőcsövek hőmozgásából adódó repedések elkerülése céljából (lásd 14. sz. kép). A cső külső felületén minimum 2 mm, maximum 10 mm vakolás lehet. Feltétlenül ajánlott a fal és mennyezet vakolása előtt a vízszintes padlóbetonozás elvégzése, az ott lefektetett csövek mechanikai védelme érdekében.

A fűtőcső fölötti fedésre hőszigetelő anyag (pl. hőszigetelő tapéta, lambéria, stb.) alkalmazása kerülendő.

3.10. Első felfűtés

Az első felfűtést megkezdeni csak a vakolóanyag, az ágyazóhabarcs, a gipsz, a beton teljes kötése után, a helyiségek hőmérsékleténél max. 15 K-nel magasabb hőmérsékletű, de legalább 20°C-os fűtővízzel kell végezni. A további 15 K-nel történő hőmérsékletemelés 3 nap után lehetséges. Ha a tervezett üzemi hőmérséklet e fölötti, ezen a hőmérsékleten a rendszer csak a felfűtés megkezdése utáni 7. napon üzemelhet.

3.11. Egyéb előírások

3.11.1 A MEDITHERM® rendszer szerelését csak elkészített terv alapján lehet szakszerűen kivitelezni. A terv hiányára visszavezethető problémák felelőssége a kivitelezőt terheli.

3.11.2. Az elkészült fűtő-hűtő rendszerek biztonsági, illetve szabályzó szerelvényeit a tervező előírása szerint kell beépíteni. A hidraulikai beszabályozó szerelvényeknek a tervező által megadott értékre történő beszabályozása (lásd 15. sz. kép) a gyártó által megadott módon a kivitelező feladata, ezek garanciális igényt nem képezhetnek.

3.11.3. A csövek esetleges sérülését javítani csak úgy lehet, ha a sérült szakaszt kivágjuk és karmantyús hegesztéssel pótoljuk a hiányt. Csak letisztított, száraz felületek hegesztése biztosít tökéletes kötést. A cső sérülése esetén lehetőség van a hegesztés elkerülésére, ha a rendszer NOOXYPIPE idomait használjuk (lásd 17. sz. fénykép). A NOOXYPIPE csövek esetében kizárólag ez a javítási módszer alkalmazható. A javítást követően ismételt kilevegőztető feltöltés és nyomáspróba elvégzése az eltakarás előtt szükséges. A javítás alatt a többi kör legyen kizárva!

3.11.4. A polietilén anyagú, hegeszthető, nem többrétegű MEDITHERM® elosztó és fűtőcsövek, valamint az idomok nem védettek az oxigén diffúzióval szemben, ezért az ebből adódó problémák elkerülése érdekében a tervezés során az alábbiakat kell betartani:

 • A fal, padló és mennyezet fűtő-hűtő csőrendszert korrózióálló hőcserélővel le kell választani a fűtési-hűtési rendszer egyéb (pl. kazán, radiátor, hűtőgép) részeitől.
 • A fal-, padló- és mennyezetfűtő-hűtő csőrendszerrel azonos hidraulikai rendszeren belül alkalmazott csövek, szerelvények és berendezési tárgyak anyagainak megválasztása során kerülni kell minden korrózióra hajlamos anyag használatát vagy megfelelő inhibítor alkalmazásával kell megelőzni a korróziós problémákat.
 • Figyelembe kell venni az alkalmazott csövek, szerelvények és berendezési tárgyak gyártóinak a garanciával kapcsolatos alkalmazási előírásait.

3.11.5. Festeni, tapétázni, egyéb felületkezelést végezni csak fűtési-hűtési üzemelés nélküli felületen szabad.

3.11.6. Az elkészült rendszert a teljes elburkolás előtt kiemelt figyelemmel óvni kell a mechanikus sérülés lehetőségétől. A mechanikus sérülések javításai, illetve az ezekből adódó károk járulékos költségei nem képez-hetik garancia tárgyát.

3.11.7. A jelen technológiai utasításban foglaltak kivitelezői be nem tartása, illetve bizonyítható kivitelezési hiba esetén a Rendszergazda mentesül a garanciális kötelezettsége alól.

3.11.8. Garanciaviselés csak olyan rendszereknél lehetséges, amelyek osztótól gyűjtőig történő szereléséhez kizárólag a MEDITHERM® rendszer sárga színű, felirattal jelölt csöveit és egyéb, a jelen technológiai utasításban felsorolt más termékkel nem kiváltható komponenseit használták.

3.11.9. A jelen Technológiai utasítás figyelembevételével elkészített MEDITHERM® csőrendszer maximum 60°C-os tartós üzemi hőmérsékletre és maximum 5 bar tartós üzemi nyomású közegre megfelelő.

A jelen technológiai utasítás nem teljeskörű, a szerelések során betartandók még

 • a szakmában általánosan érvényes elvárások,
 • az oktatásokon ismertetett gyakorlati információk,
 • az élet-, és vagyonvédelemmel kapcsolatban általánosan értelmezett előírások,

Az általános szereléstől eltérő megoldásokat a SZIKRA Kft-vel egyeztetni kell.

A kivitelezési hiányosságokra visszavezethető problémákért a rendszer garanciaidején belül a kivitelező teljeskörű felelősséggel tartozik.

A jelen Technológiai Utasítás kiadásával érvényüket vesztik a korábban kiadott Technológiai Utasítások.

Budapest, 2008. március 01.


Copyright © 1996-2009 Szikra Épületgépészeti Kft. | Szerzői jogok | Céginformáció | Kapcsolat